Beste vrienden en volgers,
Sinds een tijdje beschikken we over twee museumpassen die we natuurlijk zoveel mogelijk willen uitbaten. Nu is het in een stad als Leiden niet moeilijk om een leuk museum te vinden.
Het Oudheidkundig met een heuse Egyptische tempel in de hal , de Lakenhal volgehangen met Hollandse meesters, het Naturalis met alles over de natuur, het Siebolthuis met Japanse
artefacten die ze in Japan zelf niet meer hebben, noem maar op.
Vandaag kuieren we echter door het voorjaarszonnetje richting het Volkenkundig Museum, waar een tentoonstelling over de Boeddha ingericht is. De vriendelijke heer achter de kassa verstrekt ons op vertoon van onze museumpassen twee vorstelijke vrijkaarten en twee boekjes met teksten over de tentoonstelling. Die boekjes wil hij wel terughebben graag na het bezoek, voor volgende gegadigden.
Middels een zeer verzorgde expositie met mansgrote foto's aan de muren, verleidelijke licht- en klankbeelden en overvloedige antieke parafernalia van over de hele wereld maken we kennis met de wereld van het Boeddhisme. De geschiedenis van hoe Sidhartha Gouthama veranderde in Boeddha en de verlichting bereikte trek aan ons voorbij, de verspreiding van het Boeddhisme over de landen van het verre Oosten en verder tot in Nederland, uitleg over het Tulpenboeddhisme en de Boeddisische Stupa ergens in Friesland. Reuze interessant.
En natuurlijk veel boeddhabeelden, van over alle werelddelen hierheen verzameld. Wat een prachtige verzameling kunst! Reeds tijdens zijn leven waren er al beelden van Boeddha in omloop, voor als ie zelf niet thuis was en er toch bezoek was. Naar verluidt reageerde het eerst gemaakte beeld op de werkelijke Boeddha toen weer 's thuis was, en dat gold verder als orginele plaatsvervanger.
Dat eerste beeld is er natuurlijk niet meer, het zou 2300 jaar oud zijn nu, maar op de expositie zijn er stukken van meer dan duizend jaar oud. Elk boeddhabeeld moet overigens ingewijd zijn middels toevoeging van een relekwie, een boeddhistische tekst of anderszins, om wat voor te stellen.
Sinds jaar en dag is er in het Volkenkundig de Boeddha zaal, met een prachtige verzameling bronzen Japanse boeddhabeelden uit de achttiende eeuw, en bij elk bezoek gaan we weer even kijken. Zo ook nu uiteraard. Kom vooral langs, maar stel het niet te lang uit. 5000 jaar na Boeddha's verscheiden zullen alle boeddha beelden in elke Stupa ter wereld oplossen en overgaan naar een volgend leven. En er zal een nieuwe Boeddha opstaan.
Buiten het museum staan de fruitbomen vol in bloei. Dat gaan we missen als we in het najaar in Japan zijn, maar dit hebben we alvast in de pocket.
Weer thuis bekijken we ons eigen boeddhabeeld dat op een tafeltje in de keuken staat. Het is er eentje uit Thailand en we weten niet of het ingewijd is.
De gelaatsuitdrukking is echter intelligent, wijs en vriendelijk. En om zijn hals hangt een mooie kralenketting dat ons nichtje (toen zeven) zo mooi vond passen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten