Afgelopen zondag waren wij op bezoek in het Bredius Museum aan de Vijverberg in Den Haag,
een aristocratisch pand met uitzicht op het beroemde Mauritshuis en het Torentje.
Aanleiding was de 'Inder Rieden Collectie', een private collectie van maritieme schilderijen uit de 17e eeuw. Helemaal mijn kopje thee. Normaal hangt deze collectie thuis bij verzamelaar Anthony Inder Rieden in Londen.
Deze druilerige zondagmiddag blijkt uitermate goed besteed. Het onderhavige pand ligt erg chique en heeft grandeur, net als ons geliefde Siebolthuis in Leiden. Het parkeren is wat problematisch, tenzij je iets kan ritselen bij de alhier belendend gevestigde consulaten. Gelukkig zijn we met de trein, en gelden voornoemde problemen niet voor ons.
Naar blijkt is de toeloop van gegadigden ietwat onderschat, maar de ontvangst is er niet minder hartelijk om. Soepel glijden onze museumkaarten door de scanner, en we krijgen twee rondleidingsboekjes, waarvan we er eentje mogen houden. Een propvolle kapstok kan nog net twee winterjassen aan.
Dan begint het genieten. De collectie is wonderschoon. Of je nu uit bent op sfeervolle wolkenpartijen boven bolsterruwe zeeën, pittoreske taferelen met bonkige vissers of nauwkeurig geobserveerde vloten met minitieus nauwkeurig nageschilderde oorlogsschepen, alles is er in ruime mate.
Bekende namen als Vroom, Backhuyzen, van der Velde en Storck komen voorbij, maar ook schilders die ook voor mij nieuw zijn: de Vlieger, Mulier en Porcellis. Het antieke parket kraakt onder de vele bezoekers die zonder uitzondering gefascineerd de vele waterpartijen tot zich nemen.
De alhier verkrijgbare catalogus telt vier delen, en weegt luttelijke kilo's. Maar zonder rugzak gaat dat 'm niet worden. De aanschaf blijft een serieuze optie voor deze superliefhebber van het 17e eeuwse maritieme gebeuren.
Mijn favoriet? Het spiegelgevecht op het IJ te Amsterdam, ter ere van Tsaar Peter van Rusland (Storck). Peter zit zelf in een roeiboot, en gaat net aan boord van een boot met zijzwaarden, voorzien van de Russische Imperiale vlag. Tegenwoordig wordt deze plek geoccupeerd door het massieve Centraal Station.